Навръх 87-ият си рожден ден Иван Кънев откри изложба в столичната

...
Навръх 87-ият си рожден ден Иван Кънев откри изложба в столичната
Коментари Харесай

Иван Кънев с изложба в галерия "Астри"

Навръх 87-ият си рожден ден Иван Кънев откри галерия в столичната изложба " Астри ". 

 За изложбата галеристката Вихра Пешева показа:

„ Преди две години, при започване на паметната и някак към този момент носталгична 2020, когато с Иван Кънев се подготвяхме да открием галерия във връзка 85-та му годишнина, започнаха международните затваряния. И отваряния. Правихме виртуални, след това действителни изложения и, всеки си знае по какъв начин, само че още две години изтекоха...

Днес, когато светът тръпне от болежка, в драма и паника, може да забележим какво са били двете години от живота на един художник, който в деня на откриването на новата си галерия навършва 87 години.


Всички изложени картини са точно от тези две години на спокоен, непрестанен и имащ за насочна точка същински стойности труд. В допълнение - бидейки в ателието на доайен на актуалното изкуство, се изкуших да ви покажа и някои по-ранни творби. Има картини от 80-те, 90-те години на предишния век, както и няколко от първите десетилетия на сегашния. Не търсих ретроспекция на творчеството му, а шерване с вас непрестанните, смислени търсения на художника, смелото му изпробване в разнообразни техники и екзистенциалната потребност да твори, макар.

Струва ми се, че той пази в себе си една особена, ненатраплива за близките тиха светлина. Има я в картините му, усеща се в сюжетите му, даже и в техниките му на живописване - в никакъв случай доста, в никакъв случай прекомерно, само че постоянно в естетика, баланс и убеденост “.

Иван Кънев е роден на 29 март 1935 година в Нова Загора.През 1963 година приключва „ Приложна графика “ в Художествената академия в класа на Проф. Александър Поплилов. Започва да излага свои творби през 1966 година, а първата му независима галерия е в София през 1973.Общественият живот на Иван Кънев е имал за задача съхранението на изкуството от и за другите. В Сливен, където отпътува на работа през 1963, слага началото на музейната сбирка на Градската художествена изложба.
В София е организатор в Националната художествена изложба, а по-късно - от 1985 до 1993 година е шеф на Софийска градска художествена изложба (СГХГ).Тази галерия е четвъртата независима на Иван Кънев в изложба " Астри " от 2016 година насам. Може да я видите до 16 април в изложба " Астри " на  ул. Цар Самуил, София.Снимки: Ани Петрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР